Buchty z powidłami
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych (u mnie drożdże instant)
- 270 – 300 ml mleka (dałam 300 ml)
- 60 g masła, roztopionego
- 1 małe jajko
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- powidła (około pół słoiczka) na nadzienie
- 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Dla osób posługujących się maszyną do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w formie od maszyny do chleba w
następującej kolejności: płynne (mleko, stopione i wystudzone masło, roztrzepane jajo), sypkie (mąka, sól, cukier i skórka z cytryny) i na końcu drożdże. Umieścić formę w urządzeniu i wybrać program wyrabiania i wyrastania
ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące;
czas trwania: około 1,5 h). Po tym czasie wyciągnąć gotowe ciasto i krótko je wyrobić, po czym podzielić je na 50-55 gramowe części. Z każdej części zrobić kulkę, którą
rozpłaszczyć w dłoni, po czym na jej środek nałożyć łyżeczkę
nadzienia i skleić. Układać blisko siebie w tortownicy o średnicy 25 cm, której spód wyłożono papierem do pieczenia (kulki powinny się
stykać). Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do
podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym
masłem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-27 minut. Wyjąć,
wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Dla osób nie posiadających maszyny: