Gulasz z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Moją pierwszą propozycją w ramach wspólnego szpinakowego gotowania jest pyszny gulasz, na który przepis znalazłam na blogu Żyć aby jeść. Kremowy, z charakterem, oryginalny, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Obok szpinaku znajdziemy w nim kurczaka i suszone pomidory. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, jak i kaszą.
Przepis dodaję do akcji “Czas na szpinak 3!”.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 50 g suszonych pomidorów
- 150 g świeżego szpinaku (dałam ok. 300 g)
- 1 cebula (dałam dwie)
- 200 ml śmietany 36%
- sól, pieprz, ja dodałam też słodką paprykę
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Szpinak dokładnie wypłukać, pokroić w szerokie paski. Pomidory pokroić w kostkę. Warzywa dodać do podsmażonego kurczaka. Dolać kremówkę i dusić wszystko razem przez około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego 🙂