Gulasz z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Moją pierwszą propozycją w ramach wspólnego szpinakowego gotowania jest pyszny gulasz, na który przepis znalazłam na blogu Żyć aby jeść.  Kremowy,  z charakterem, oryginalny, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu. Obok szpinaku znajdziemy w nim kurczaka i suszone pomidory. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, jak i kaszą.

Przepis dodaję do akcji “Czas na szpinak 3!”.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 150 g świeżego szpinaku (dałam ok. 300 g)
  • 1 cebula (dałam dwie)
  • 200 ml śmietany 36%
  • sól, pieprz, ja dodałam też słodką paprykę

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić w  kostkę, przyprawić i podsmażyć razem z posiekaną cebulą. Szpinak dokładnie wypłukać, pokroić w szerokie paski. Pomidory pokroić w kostkę.  Warzywa dodać do podsmażonego kurczaka. Dolać kremówkę i dusić wszystko razem przez około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Smacznego 🙂

Czas na szpinak!