Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem
Składniki:
- makaron lasagne (ilość zależy od użytej formy; ja zużyłam 15 płatów – po 3 na każdą warstwę)
- ok. 100 g żółtego sera
Sos szpinakowy:
- 2 pęczki świeżego szpinaku (ok. 300g)
- 3-4 ząbki czosnku
- 200g śmietany 18% lub 22% (dałam ciut mniej; jej ilość można regulować wg własnych upodobań smakowych)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło do smażenia
Sos mięsny:
- 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula (dałam dwie)
- 1 mała papryczka peperoncino (dałam trochę suszonej ostrej papryczki)
- 200 g rozdrobnionych pomidorów z puszki (dałam puszkę krojonych pomidorów i pół szklanki przecieru pomidorowego)
- sól, pieprz, suszona bazylia, oregano (to mój dodatek)
- garść posiekanej natki pietruszki (to mój dodatek)
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- sól,pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne
Wykonanie:
Sos szpinakowy:
Szpinak przebrać i dokładnie wypłukać, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego posiekany czosnek, a potem szpinak. Całość dusić na patelni ok. 4-5 minut, aż szpinak lekko “zwiędnie”. Dodać śmietanę i podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia.
Sos mięsny:
Cebulę, czosnek oraz papryczkę drobno posiekać. Podsmażyć je na oliwie w głębokiej patelni. Dodać mięso mielone i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przecier przyprawy i dusić razem na średnim ogniu przez około 10 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Sos beszamelowy:
Masła rozpuścić w garnku o grubym dnie. Dodać do niego mąkę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Płaty makaronowe wkładać na 1-2 minutę do osolonego wrzątku. Po tym czasie wyjąć i osuszyć (ja rozkładam je na papierowym ręczniku). Można ten etap pominąć i skorzystać z surowych płatów, ale już raz zdarzyło mi się, że były ciągle lekko twardawe, chociaż teoretycznie, surowe płaty powinny wchłonąć wilgoć z sosów i w ten sposób stać się miękkie.
Układanie warstw zapiekanki:
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty makaronu lasagne, posmarować je cienka warstwą sosu beszamelowego i sosu mięsnego. Przykryć płatami lasagne, na których rozsmarować sos szpinakowy. Powtarzać te czynności, aż do wykończenia sosów. Ostatnią warstwę płatów makaronu na posmarować grubo sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem.Zapiekać w temperaturze 200 stopni, przez około 20 minut. Smacznego 🙂