Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

Uwielbiam lasagne. Robiłam już wersję klasyczną z  sosem bolońskim oraz bardzo nietypową z dynią i grillowaną cukinią. Dziś przyszedł czas na wypróbowanie tej włoskiej zapiekanki ze szpinakiem. Przepis znalazłam u Atinki. Na Jej zdjęciach wyglądała przepysznie i taka faktycznie była w rzeczywistości. Robiłam w innej blaszce, dlatego też mam mniej warstw niż w przepisie pierwotnym. Troszkę zmieniłam przepis na sos pomidorowy, ale naprawdę nieznacznie. Gorąco polecam 🙂
Jest to moja kolejna propozycja w ramach zabawy “Czas na szpinak 3!”.

Składniki:

  • makaron lasagne (ilość zależy od użytej formy; ja zużyłam 15 płatów – po 3 na każdą warstwę)
  • ok. 100 g żółtego sera

Sos szpinakowy:

  • 2 pęczki świeżego szpinaku (ok. 300g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200g śmietany 18% lub 22% (dałam ciut mniej; jej ilość można regulować wg własnych upodobań smakowych)
  •  sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło do smażenia

Sos mięsny:

  • 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula (dałam dwie)
  • 1 mała papryczka peperoncino (dałam trochę suszonej ostrej papryczki)
  • 200 g rozdrobnionych pomidorów z puszki (dałam puszkę krojonych pomidorów i pół szklanki przecieru pomidorowego)
  • sól, pieprz, suszona bazylia, oregano (to mój dodatek)
  • garść posiekanej natki pietruszki (to mój dodatek)

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól,pieprz,  gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Wykonanie:

Sos szpinakowy:

Szpinak przebrać i dokładnie wypłukać, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego posiekany czosnek, a potem szpinak.  Całość dusić na patelni ok. 4-5 minut, aż szpinak lekko “zwiędnie”. Dodać śmietanę i podsmażać jeszcze przez około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zestawić z ognia.

Sos mięsny:

Cebulę, czosnek oraz papryczkę drobno posiekać. Podsmażyć je na oliwie w głębokiej patelni. Dodać mięso mielone i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przecier przyprawy i dusić razem na średnim ogniu przez około 10 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Sos beszamelowy:

Masła rozpuścić w garnku o grubym dnie. Dodać do niego mąkę oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Płaty makaronowe wkładać na 1-2 minutę do osolonego wrzątku. Po tym czasie wyjąć i osuszyć (ja rozkładam je na papierowym ręczniku). Można ten etap pominąć i skorzystać z surowych płatów, ale już raz zdarzyło mi się, że były ciągle lekko twardawe, chociaż teoretycznie, surowe płaty powinny wchłonąć wilgoć z sosów i w ten sposób stać się miękkie.

Układanie warstw zapiekanki:

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty makaronu lasagne, posmarować je cienka warstwą sosu beszamelowego i sosu mięsnego. Przykryć płatami lasagne, na których rozsmarować sos szpinakowy. Powtarzać te czynności, aż do wykończenia sosów. Ostatnią warstwę płatów makaronu na  posmarować grubo sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem.Zapiekać w temperaturze 200 stopni, przez około 20 minut. Smacznego 🙂

Czas na szpinak!