Przepyszny kurczak w cieście francuskim
Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- ciasto francuskie (2 płaty o wymiarach ok. 15×25 cm)
- 2 plastry żółtego sera
- 2 plasterki szynki
- kilka pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- masło do smażenia
- oregano
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, przekroić na dwie równe części i delikatnie je rozbić. Każdą część posypać solą, pieprzem i oregano. Pieczarki oraz cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów. Wzdłuż dłuższego boku każdego kawałka ciasta zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm. Po środku ciasto ma zostać w całości, niepocięte (jakieś 4-5 cm). Sposób nacięcia można zobaczyć u Atinki.
Na tak przygotowanym cieście położyć przyprawioną pierś kurczaka, a na nią podsmażone pieczarki z cebulą, szynkę oraz ser żółty. Po nałożeniu farszu ciasto zapleść. Paseczki przekładać na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Gotowe zawiniątka włożyć na 15 minut do lodówki, a po wyjęciu posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25-30 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące. Smacznego 🙂