Sałatka fasolowa
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (na MM korzystamy z suchej, ugotowanej fasoli)
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 jajka
- 4 ogórki konserwowe (na MM ogórki, w których składzie nie będzie niedozwolonych składników m.in. cukru; ja zastąpiłam ogórki konserwowe domowymi ogórkami kiszonymi)
- pół czerwonej cebuli (dałam całą)
- 1 jabłko
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 2 łyżki majonezu (na MM majonez Kielecki)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- szczypta cukru (na MM pomijamy)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Groszek ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać, posypać szczyptą soli i odstawić na 10 minut. Fasolkę odsączyć na sitku i przelać zimną wodą (jeśli używamy suchej fasoli, należy ją wcześniej namoczyć i gotować ok. 1h). Ogórki i jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać ze sobą wszystkie warzywa, jajka, jabłko i posiekaną natkę pietruszki. Składniki sosu połączyć ze sobą. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby sałatka się „przegryzła”. Smacznego 🙂