Torcik miętowo-czekoladowy
Przepis znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm, ale ja piekłam w mniejszej tortownicy o średnicy 22 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki (z lekkim czubkiem) kakao
- 2 łyżki wody
Krem:
- 500g serka mascarpone
- 375ml/330g śmietanki kremówki (dałam 330 ml śmietany 30%)
- 1 śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki nalewki miętowej, dostępnej w aptece w formie kropli (dałam trochę więcej, ale najlepiej dostosować ilość do własnego smaku)
- 200g czekolady gorzkiej lub deserowej (dałam 120 g czekolady gorzkiej)
- ewentualnie odrobinę zielonego barwnika (pominęłam)
Poncz:
- 1 szklanka wody
- kilka kropli miętowej nalewki
- dodałam od siebie odrobinę cukru
Dodatkowo:
- 200g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o grubych oczkach (dałam 100g czekolady gorzkiej)
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier. Do żółtek dolać sok z cytryny i wsypać proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć je ubitej piany z białek, lekko połączyć mikserem. Do masy delikatnie wmieszać łyżką przesiane kakao i mąki. W trakcie mieszania dolać wodę. Gotowe ciasto przelać do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka).
Krem:
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Dodać serek mascarpone, nalewkę miętową oraz opcjonalnie barwnik. Całość wymieszać (łyżką lub krótko mikserem). Odłożyć około 4 łyżek masy do posmarowania wierzchu i boków tortu. Do pozostałej, większej części kremu dosypać posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny nasączyć przygotowanym ponczem i wyłożyć na niego krem z czekoladą. Przykryć drugim blatem i ponownie go nasączyć. Wierzch oraz boki ciasta posmarować cienką warstwą pozostawionego w tym celu kremu. Całość obsypać dokładnie startą czekoladą. Odstawić do lodówki na co najmniej 2h. Podawać schłodzone. Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂