Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Kwaskowate, orzeźwiające, mocno owocowe, pyszne…Kruche ciasto z wyraźną, cytrynową nutą świetnie komponuje się z przepysznym, bogatym owocowym nadzieniem i słodką kruszonką. Przepis znalazłam u Kasi. Polecam wszystkim amatorom owocowych wypieków.
Jest to moja propozycja w zabawie przygotowanej już po raz czwarty przez Olcik.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 180 g mąki krupczatki
  • 180 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • ewentualnie 2 łyżki zimnej wody

Owocowe nadzienie:

  • 600 g dojrzałych truskawek
  • 500 g dojrzałego rabarbaru
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru (dałam dwie)
  • 1 płaska łyżka mąki

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 70 g masła

Wykonanie:

Ciasto:

Obie mąki połączyć z solą i cukrem. W sypkie składniki wetrzeć zimne masło. Do powstałej kruszonki dodać skórkę z cytryny oraz żółtka i ewentualnie zimną wodę. Zagnieść szybko jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim formę na tartę o wymiarach 20×35 cm. Ciasto lekko posypać mąką, przykryć je papierem do pieczenia i wysypać obciążenie (by podczas pieczenia ciasto się nie odkształciło). Ciasto piec 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdjąć papier z obciążeniem i odstawić do wystygnięcia.

Kruszonka:

Mąkę, cukier oraz masło łączymy ze sobą i rozcieramy palcami. Odstawić.

Nadzienie:

Truskawki pokroić na ćwiartki,  rabarbar na około centymetrowe kawałki. Owoce wymieszać ze sobą,  dodać cukier i mąkę. Wyłożyć  na wystudzony spód ciasta i posypać kruszonką. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂