Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Jest to moja propozycja w zabawie przygotowanej już po raz czwarty przez Olcik.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 180 g mąki krupczatki
- 180 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- ewentualnie 2 łyżki zimnej wody
Owocowe nadzienie:
- 600 g dojrzałych truskawek
- 500 g dojrzałego rabarbaru
- 1 kopiata łyżka cukru pudru (dałam dwie)
- 1 płaska łyżka mąki
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 70 g masła
Wykonanie:
Ciasto:
Obie mąki połączyć z solą i cukrem. W sypkie składniki wetrzeć zimne masło. Do powstałej kruszonki dodać skórkę z cytryny oraz żółtka i ewentualnie zimną wodę. Zagnieść szybko jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim formę na tartę o wymiarach 20×35 cm. Ciasto lekko posypać mąką, przykryć je papierem do pieczenia i wysypać obciążenie (by podczas pieczenia ciasto się nie odkształciło). Ciasto piec 20 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdjąć papier z obciążeniem i odstawić do wystygnięcia.
Kruszonka:
Mąkę, cukier oraz masło łączymy ze sobą i rozcieramy palcami. Odstawić.
Nadzienie:
Truskawki pokroić na ćwiartki, rabarbar na około centymetrowe kawałki. Owoce wymieszać ze sobą, dodać cukier i mąkę. Wyłożyć na wystudzony spód ciasta i posypać kruszonką. Piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂