Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i ciecierzycą

Smaczna i zdrowa wiosenna sałatka, która z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w ramach lekkiej kolacji. Przepis wyszperałam w jakiejś kolorowej gazecie.

To moja kolejna propozycja w ramach mojej akcji “Czas na szpinak 3!” oraz w ramach zabawy “Ciecierzyca w roli głównej” prowadzonej przez Laurę.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • 2 duże garści szpinaku
  • pół puszki ciecierzycy
  • 2 pomidory
  • kilka rzodkiewek
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki porwanej na małe kawałki świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i upiec w folii lub usmażyć na patelni grillowej. Szpinak dokładnie opłukać, ciecierzycę odsączyć. Rzodkiewki oraz pomidory umyć i pokroić w plasterki. Posiekaną natkę, bazylię, oliwę i ocet wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano i zmiksować na gładki sos. Na talerzach ułożyć szpinak. Na nim pokrojone warzywa, ciecierzycę i upieczonego kurczaka. Polać sosem i posypać natkę. Smacznego 🙂