Sałatka z kurczakiem, szpinakiem i ciecierzycą
Smaczna i zdrowa wiosenna sałatka, która z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w ramach lekkiej kolacji. Przepis wyszperałam w jakiejś kolorowej gazecie.
To moja kolejna propozycja w ramach mojej akcji “Czas na szpinak 3!” oraz w ramach zabawy “Ciecierzyca w roli głównej” prowadzonej przez Laurę.
Składniki:
- filet z kurczaka
- 2 duże garści szpinaku
- pół puszki ciecierzycy
- 2 pomidory
- kilka rzodkiewek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki porwanej na małe kawałki świeżej bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka białego octu winnego
- sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i upiec w folii lub usmażyć na patelni grillowej. Szpinak dokładnie opłukać, ciecierzycę odsączyć. Rzodkiewki oraz pomidory umyć i pokroić w plasterki. Posiekaną natkę, bazylię, oliwę i ocet wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano i zmiksować na gładki sos. Na talerzach ułożyć szpinak. Na nim pokrojone warzywa, ciecierzycę i upieczonego kurczaka. Polać sosem i posypać natkę. Smacznego 🙂