Surówka z młodej kapusty z marchewką i kalarepką

Zdrowie na talerzu 🙂 Kolorowa i bardzo smaczna surówka, na którą przepis znalazłam u Dorotki. Aktualnie jedna z moich ulubionych. Gorąco polecam 🙂

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • 1 marchew (dałam dwie)
  • 1 kalarepa
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego (dałam dwie łyżki gęstego jogurtu greckiego)
  • sól, pieprz
  • od siebie dodałam dwa ząbki czosnku

Wykonanie:


Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut. Marchew i kalarep obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Natkę drobno posiekać. Wszystkie warzywa umieścić razem w misce. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku. Sosem polać warzywa. Wymieszać. Smacznego 🙂