Tarta botwinikowo-szpinakowa
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki (u mnie 100g mąki tortowej i 100 g mąki graham typ 1850)
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Farsz:
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- pęczek świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku (dałam 4)
- gałązka świeżego rozmarynu (pominęłam)
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Baza jajeczna:
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki
- 30 g twardego sera długo dojrzewającego (np. parmezanu)
- pieprz
Dodatkowo:
- kawałek fety (to mój dodatek)
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je do średnicy 26-27 cm i wyłożyć nim formę do tarty (o śr. 23-24 cm), uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć ciasto widelcem. Podpiec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Farsz:
Botwinkę i szpinak przebrać i dokładnie umyć (kilka listków odłożyć do ozdoby). Liście pokroić w paseczki, a buraki w słupki. Czosnek i rozmaryn posiekać. Botwinkę z buraczkami podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Dorzucić szpinak, po chwili czosnek i rozmaryn. Smażyć kolejne 2-3 minuty. Doprawić solą.
Baza jajeczna:
Wymieszać jajka, śmietanę, tarty ser i pieprz.
Na podpieczony spód wyłożyć farsz botwinkowo- szpinakowy. Posypać połową fety. Zalać jajeczną mieszanką i przemieszać widelcem. Na wierzchu rozłożyć resztę fety i liście botwinki i szpinaku. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂