Babeczki czekoladowo-wiśniowe
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “W wiśniowym sadzie” prowadzonej przez Mirabelkę.
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu wiśniowego
- 100 g cukru
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- szczypta soli
- od siebie dodałam kilkanaście pokrojonych świeżych wiśni
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 12 wiśni kandyzowanych (pominęłam)
Wykonanie:
Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzewać,po czym ściągnąć z palnika i wymieszać do roztopienia. Dodać dżem, cukier, szczyptę soli i rozbełtane jajka. Dokładnie połączyć. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz posiekane wiśnie. Wymieszać. Ciastem wypełniać przygotowane foremki (do 3/4 wysokości). Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Babeczki ozdobić czekoladową polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości). Smacznego 🙂