Bigos z młodej kapusty
Zrobić ładne zdjęcie bigosu to nie lada sztuka, więc wybaczcie mi proszę moją fotkę 😉
- 2 główki młodej kapusty
- 4-5 młodych marchewek
- 2 cebule
- duży pęczek świeżego koperku
- 2-3 pętka kiełbasy
- kilka plasterków wędliny (choć nie jest to obowiązkowa pozycja)
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować. Obgotować ją do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedzić. Kiełbasę pokroić w półplasterki, wędlinę w mniejsze kawałki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebule posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę wraz z kiełbasą. Po kilku minutach dodać startą marchew oraz wędlinę. Smażyć wszystko razem kilka minut, po czym przełożyć zawartość patelni do garnka z kapustą. Dorzucić posiekany koperek, dokładnie wymieszać i dusić razem przez 10-15 minut. Doprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Smacznego 🙂