Kruche ciasto z jagodami i mascarpone

Akcja jagodowa Olciaky za dwa dni się kończy, a ja nie zdążyłam jeszcze nic dodać. Jak to możliwe? Dołączam więc chociaż z dzisiejszym wpisem. Pyszne ciasto, na które przepis znalazłam u Kasi. Jeden z lepszych jagodowych wypieków, jakie miałam okazję ostatnio próbować. Kruche ciasto dzięki krupczatce rozpływało się w ustach i bez problemów się z nim współpracowało. Masa z serka przybliżała trochę włoskie klimaty i moje ulubione tiramisu, a jagodowe nadzienie było idealnym dopełnieniem całości. Polecam gorąco 🙂

Składniki (na blaszkę o wymiarach 25×30 cm):


Ciasto:

  • 550 g mąki krupczatki (dałam 400 g krupczatki i 150 g mąki tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodałam od siebie jeszcze 2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 600 g jagód
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Przygotować ciasto:

Połączyć ze sobą sypkie składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać do nich posiekane, zimne masło i rozetrzeć palcami tak jak przy robieniu kruszonki. Następnie dodać jajka i ewentualnie zimną wodę. Zagnieść szybko ciasto (będzie ono delikatne i miękkie). Gotowe podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część włożyć do zamrażarki. Większą umieścić na spodzie blaszki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec ją w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zrumienienia (ok. 15 minut). Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

W międzyczasie przygotować krem, miksując dokładnie mascarpone z cukrem i jajkami. Rozprowadzić go dokładnie po upieczonym spodzie. Na masę rozsypać równomiernie jagody, a na wierzch zetrzeć schłodzone w zamrażarce ciasto. Całość piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂