Szybkie ciasto z porzeczkami i wiśniami
Zostałam obdarowana w weekend dużym wiadrem wiśni oraz porzeczek. Zrobiłam po kilka słoików pysznego dżemu, orzeźwiający kompot, trochę owoców zamroziłam na zimę, a resztę wykorzystałam do ciasta. Przepis na nie znalazłam u Atiny. U niej znalazły się w nim czarne i czerwone porzeczki, ja wykorzystałam tylko czerwone, a na wierzchu dodatkowo poukładałam wiśnie. Wyszło pysznie – idealny letni wypiek do popołudniowej kawy.
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “W wiśniowym sadzie” prowadzonej przez Mirabelkę oraz “Porzeczkowo” prowadzonej przez Kalinkę130.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju (dałam 3/4 szklanki)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki porzeczek czerwonych (dałam 2 szklanki porzeczek do środka i 2 garście na wierzch)
- 1 i 1/2 szklanki porzeczek czarnych (zamiast nich dałam kilkanaście wiśni)
- ewentualnie cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej i wszystko razem zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesianą przez sitko. Całość delikatnie mieszać łyżką. Dwie szklanki porzeczek dokładnie wymieszać z dwoma łyżkami mąki, a następnie dodać je do ciasta i ostrożnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartę lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasto równomiernie rozsypać pozostałe porzeczki i wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni, przez 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂