Migdałowe ciasto z jagodami i białą czekoladą

Smaczne, szybkie, ucierane ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Z dużą ilością jagód i dobrze wyczuwalnym smakiem migdałów. Biała czekolada gdzieś mi się zagubiła, co troszkę mnie rozczarowało. Mimo wszystko polecam. Długo świeże, nawet na trzeci dzień zachowało dobry smak. Przepis znalazłam u Wiosenki. Ona piekła je w keksówce ja zwiększyłam składniki o połowę i upiekłam w zwykłej prostokątnej blaszce.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki białej czekolady
  • płatki migdałów (pominęłam)
  • szklanka jagód
  • cukier puder

Wykonanie:

Przed przystąpieniem do pracy należy wcześniej wyciągnąć z lodówki masło oraz jajka, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym jajku. Wymieszać razem pozostałe sypkie produkty: mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia i dodawać je stopniowo do masy, gdy ta jest już dobrze ubita.  Dodać jagody i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Delikatnie wymieszać.  Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy. Wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂