Jesień witamy po królewsku przepyszną szarlotką

Szybko minęło lato..wyjątkowo szybko w tym roku. Długa zima i krótka wiosna sprawiły, że nie zdążyłam nacieszyć się słońcem i ciepłymi dniami. Wizja ponurej jesieni nie podoba mi się, ale cóż…trzeba się z nią zmierzyć. Na poprawę humoru proponuję szarlotkę. Pyszną, nieskomplikowaną, pachnącą cynamonem i idealnie pasującą na jesienne dni. Przepis na nią znalazłam na blogu Słodka magia od kuchni. Zaciekawił mnie biszkopt z mąki krupczatki: wyszedł smaczny, delikatny i fajnie się komponował z musem jabłkowym. Do kremówki nie dodawałam żelatyny, tylko śmietan-fixy. Jakoś łatwiej mi się z nimi współpracuje. Naprawdę polecam 😉

Składniki (blaszka o wymiarach 25×30 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki

Dodatkowo:

  • Słoik (ok. 900-1200g) prażonych jabłek (u mnie domowy mus z papierówek)
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 500ml śmietany kremówki 30-36% (dałam 400 ml)
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody (pominęłam i dałam zamiast tego dwa śmietan-fixy)
  • 1 czubata łyżka cukru pudru (dałam 2 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g czekolady deserowej

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodają cukier. Dodać żółtka i ponownie ubić. Mąką wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać mikserem na średnich obrotach lub łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Warstwa jabłkowa:

Mus jabłkowy wraz z wodą umieścić w garnku i podgrzewać mieszając do zagotowania, cały czas mieszając.  Gdy jabłka będą już bardzo gorące, zdjąć  z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać. Ciepłe nadzienie przelać na ciasto (ciasto również nie musi być ostudzone). Pozostawić do ostygnięcia, po czym nałożyć bitą śmietanę (ja zostawiłam w lodówce na całą noc, a rano udekorowałam kremówką). Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder zmieszany ze śmietan-fixami. Gotową śmietanę wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto i wyrównać powierzchnie. Oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć czekoladę.  Schłodzić kilkanaście minut.  Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂