Kalafior z curry
Inny, ciekawy sposób na przyrządzenia kalafiora, gdyby komuś znudziło się podawanie go z nieśmiertelną bułką tartą 😉 Trochę egzotycznie i całkiem smacznie. Przepis znaleziony na blogu Zdrowa Kuchnia Sowy.
Składniki:
- średni kalafior
- 2-3 kopiate łyżeczki średniej pasty curry ( u mnie dwie łyżeczki zielonej pasty)
- 1/3 łyżeczki curry (dałam prawie całą łyżeczkę)
- duży ząbek czosnku (dałam dwa)
- łyżka oleju
- sok z cytryny
- szczypta kurkumy
- zielona cebulka
Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować. W rondelku rozgrzać olej, po czym wrzucić na niego przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry i proszek curry. Chwilę smażyć razem, cały czas mieszając. Dodać ok. pół łyżeczki soku z cytryny i kurkumę. Do gotowej mieszaniny przełożyć ugotowanego kalafiora. Delikatnie wymieszać całość, aby kalafior się nam nie rozpadł i chwilę jeszcze smażyć wszystko razem. Zawartość naczynia przełożyć na talerz i posypać posiekaną cebulką. Smacznego 🙂