Muffinki śliwkowe na bogato: z cynamonem, kruszonką i czekoladą

Składniki (ok. 12 babeczek):
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g cukru trzcinowego
- 40 g płatków migdałowych (zamieniłam je na pół szklanki czekoladowych groszków)
- 1 jajko
- 80 ml oleju
- 250 ml maślanki
- 200 g śliwek węgierek (u mnie inna odmiana śliwek – dałam kilka dużych sztuk)
Kruszonka (z tej proporcji wyszło mi jej trochę za dużo na taką ilość muffinek; proponuję zrobić z połowy):
- 90 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę:
Wymieszać mąkę z cukrem. Masło rozpuścić. Gorącym zalać suche składniki. Wymieszać całość łyżką. Odstawić.
Muffinki:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone śliwki i groszki czekoladowe. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: jajko, olej i maślankę. Połączyć zawartość obu naczyń. Wymieszać łyżką. Ciastem wypełnić formę do muffinek. Na wierzchu układać po 2-3 plasterki śliwek. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego