Na rozpoczęcie roku szkolnego – czekoladowe ciasto ze śliwkami
Przepis znaleziony u Liski.
Składniki:
Kruszonka:
- 165 g ciemnego cukru trzcinowego Dark Muscovado (ja zamieniłam na zwykły brązowy cukier – nie polecam tego eksperymentu)
- 30 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- ok. 140 g masła
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 180 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 g śliwek
Wykonanie:
Kruszonka:
Wszystkie składniki zmieszać ze sobą i wyrobić palcami na kruszonkę. Odstawić na bok.
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. W osobnym naczyniu zmieszać sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól . Dodawać je na zmianę z mlekiem i posiekaną czekoladą do masy maślanej, ciągle ucierając. Ciasto przelać do formy wysmarowanej uprzednio masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki (przecięciem do dołu). Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanmy do 180 stopni przez około godzinę (jeśli śliwki mają dużo
soku, ciasto może się piec nawet 80 minut). Po upieczeniu zostawić w ciepłym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, by ostygło. Kroić całkiem wystudzone. Smacznego 🙂