Surówka z młodej kapusty z marchewką i cukinią

Kolejna zdrowa i ciekawa surówka, na którą przepis znalazłam u Dorotki. Robiłam ją jeszcze latem, ale dopiero teraz znalazłam jej zdjęcie. Nie pobiła mojej ulubionej surówki z kalarepką, ale również była smaczna 🙂

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
  • marchewka (dałam dwie)
  • mała cukinia
  • garść kiełków brokuła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka oleju lnianego – opcjonalnie (pominęłam)

Sos:

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta pieprzu i pieprzu
  • dodałam ząbek czosnku

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię umyć, pokroić w zapałkę i sparzyć wrzątkiem. Kiełki wypłukać i dobrze odcisnąć z wody. Wszystkie warzywa wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i lnianym olejem. Polać sosem. Smacznego 🙂