Zawijany kurczak w sosie cebulowym

Tego kurczaka robiłam już kilka razy i cały czas smakuje nam tak samo dobrze. Pyszny, miękki kurczak zawinięty w aromatyczną szynkę, a do tego nieziemski sos z cebuli. Dla mnie rewelacja. Przepis znalazłam u Adrijah. Zmieniłam tylko sposób przygotowania: najpierw kurczaka zawiniętego w szynkę obsmażam, a potem piekę. Szynkę daję różną: czasami szwarcwaldzką, czasami prosciutto, jaka wpadnie mi w ręce. Daję też trochę mniej bulionu. Gorąco polecam 😉

Zdjęcie średnio ciekawe, ale jak zrobię znów tą potrawę, to postaram się zmienić na ładniejsze 🙂

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub prosciutto)
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek, oregano, słodka papryka, mielone chili
  • mąka do obtaczania

Sos:

  • 4 duże cebule
  • 1/2 szkl oliwy (dałam trochę mniej)
  • 2 szkl rosołu drobiowego (dałam mniej)
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ja dodałam też tymianek

Wykonanie:

Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na 12 podłużnych kawałków. Każdy kawałek dość mocno posypać przyprawami i  ciasno zawinąć w szynkę.  Dodatkowo można spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące, obsmażyć krótko z obu stron na oliwie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Sos:
Cebulę pokroić w plastry. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Zalać bulionem i chwilę poddusić.  Dodać masło. Doprawić solą,  pieprzem i tymiankiem. Gotowym sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez  około 40 minut. Smacznego 🙂