Zawijany kurczak w sosie cebulowym
Tego kurczaka robiłam już kilka razy i cały czas smakuje nam tak samo dobrze. Pyszny, miękki kurczak zawinięty w aromatyczną szynkę, a do tego nieziemski sos z cebuli. Dla mnie rewelacja. Przepis znalazłam u Adrijah. Zmieniłam tylko sposób przygotowania: najpierw kurczaka zawiniętego w szynkę obsmażam, a potem piekę. Szynkę daję różną: czasami szwarcwaldzką, czasami prosciutto, jaka wpadnie mi w ręce. Daję też trochę mniej bulionu. Gorąco polecam 

Zdjęcie średnio ciekawe, ale jak zrobię znów tą potrawę, to postaram się zmienić na ładniejsze

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub prosciutto)
- sól, pieprz
- suszony tymianek, oregano, słodka papryka, mielone chili
- mąka do obtaczania
Sos:
- 4 duże cebule
- 1/2 szkl oliwy (dałam trochę mniej)
- 2 szkl rosołu drobiowego (dałam mniej)
- łyżka masła
- sól, pieprz, ja dodałam też tymianek
Wykonanie:
Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na 12 podłużnych kawałków. Każdy kawałek dość mocno posypać przyprawami i ciasno zawinąć w szynkę. Dodatkowo można spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące, obsmażyć krótko z obu stron na oliwie i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Cebulę pokroić w plastry. Podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Zalać bulionem i chwilę poddusić. Dodać masło. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotowym sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 40 minut. Smacznego