Zupa cebulowa z serowymi grzankami – idealna na pochmurne dni
Składniki:
- 3 duże czerwone cebule
- 3 duże złote cebule
- 4 dymki, pokrojone w plastry
- 3 pory pokrojone w plastry
- 2-3 łyżki brązowego cukru (wg mnie 3 to zdecydowanie za dużo – dałam 2 łyżki, a i tak była ciut za słodka wg mnie)
- 1-2 łyżki octu winnego
- 3-4 liście laurowe
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 litr bulionu np. drobiowego
- 3-4 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek
Grzanki:
- bułka paryska
- oliwa z oliwek
- starty ser żółty
Wykonanie:
Cebule złote i czerwone obrać i pokroić w plastry, pora dokładnie umyć i również pokroić w plasterki, dymkę posiekać. Masło z odrobiną oliwy rozpuścić na patelni. Dodać pokrojone warzywa oraz cukier. Dusić je przez pierwsze 5 minut na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć gaz, i dusić powoli przez 40-60 minut, mieszając co jakiś czas. Kiedy cebula zmięknie, dodać bulion, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Gotować całość przez 10 minut. Następnie dodać ocet winny, przyprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Połowę gotowej zupy można zmiksować blenderem – ja tak zrobiłam, choć nie jest to koniecznie. Podawać z grzankami.
Grzanki z serem:
Bułkę paryską pokroić na kromki. Skropić je oliwą i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 6-8 minut. Smacznego 🙂