Cytrynowe placuszki z mascarpone

Szybkie w wykonaniu, puszyste, miękkie  i bardzo smaczne placuszki, na które przepis znalazłam u Dorotus. Dodatek mascarpone sprawia, że są niezwykle delikatne. Cytryna, jak dla mnie, za mało wyczuwalna.

Składniki:

  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki pełnego mleka
  •  2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Wykonanie:

Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę otartą z cytryny zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂