Sałatka z brokułami, jajkami i szpinakiem

Smaczna i zdrowa sałatka na którą przepis znalazłam na blogu Beauty and Blossom. Sałatka nadaje się dla osób będących na diecie Montignaca, jako danie tłuszczowe.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 50 g świeżego szpinaku (dałam ok. 100g)
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 50 g sera mozzarella 
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych (pominęłam; zamiast nich posypałam całość posiekanym szczypiorkiem i kolendrą)

Sos:

  • 1,5 łyżki musztardy Dijon (dałam łyżkę, bo jednak było dla mnie za ostro)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • sól do smaku

Wykonanie:

Brokuła podzielić na różyczki. Ugotować w osolonym wrzątku. Rzodkiewki umyć i pokroić w półplasterki. Jajka i mozzarellę pokroić w kostkę. Szpinak przebrać i dokładnie wypłukać. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wymieszać. Przed podaniem polać przygotowanym sosem. Smacznego 🙂