Ciasto marchewkowe z orzechami, ananasem i kremem
Wśród moich bliskich ciasto rozeszło się błyskawicznie…czy potrzeba jeszcze lepszej zachęty do jego upieczenia? :)Jest to moja pierwsza propozycja w ramach “Orzechowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinę.
Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
Ciasto:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- 2 jajka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki drobno posiekanych, dokładnie odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
Krem:
- 300 g serka kremowego (Philadelphia – a jeśli ktoś nie lubi tego lekko słonego posmaku, to świetnie sprawdzi się też np. serek Mój ulubiony z Wielunia)
- 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki cukru pudru, przesianego (sugeruję rozpocząć od 2 łyżek cukru pudru i ewentualnie dodać więcej wg uznania; dla mnie wersja z 1,5 szklanki cukru jest niejadalna 😀 )
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wykonanie:
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Krem:
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Można z wierzchu dodatkowo ozdobić orzechami włoskimi i delikatnie oprószyć cynamonem. Smacznego 🙂