Czekoladowy omlet z bananami
Odkąd znalazłam ten omlet na blogu Świat pachnący przyprawami robiłam go już kilkakrotnie. Bardzo zasmakował on zarówno mi, jak i mojej córce, która ostatnio na widok jajek od razu zamyka buzię, a w taki sposób przynajmniej udaje się jej je jakoś przemycić. Smaczny, nietypowy, słodki. Polecam na pyszne śniadanie. Może już w ten weekend? 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 łyżki mąki
- 3/4 łyżki kakao
- 3/4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- oliwa lub masło do smażenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać do nich mąkę, kakao i orzechy. Wymieszać. Porcjami dodawać pianę z białek, mieszając delikatnie łyżką. Banana pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wylać ciasto i ułożyć na nim pokrojonego banana. Smażymy z obu stron. Smacznego 🙂