Drożdżowe ślimaczki cynamonowo-dyniowe
Jest to moja kolejna propozycja w ramach Tygodnia Korzennego u Ptasi.
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki
- 100 g cukru
- 180 g puree z dyni
- 30 g świeżych drożdży
- 80 ml mleka
- 30 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki cynamonu
Nadzienie:
- 60 g stopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Rozczyn:
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (ok. 40-45 stopni). Dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
W misce połączyć wszystkie pozostałe składniki ciasta: resztę mąki i cukru, wodę, jajko, puree z dyni, olej oraz cynamon. Dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać przez około 10 minut (ciasto ma dość kleistą konsystencję). Wyrobione ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawiać w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Całą powierzchnię posmarować stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, a następnie w miarę ciasno zwinąć w rulon. Podzielić na 8-9 równej długości ślimaczków. Bułeczki ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Przestudzone bułeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂