Gulasz drobiowy z kapustą pekińską, marchewką i orzechami

Smaczny i nietuzinkowy pomysł na obiad. Chyba pierwszy raz w życiu odważyłam się do dania obiadowego dodać fistaszki. Eksperyment uważam za udany – dodały one gulaszowi charakteru. Do tego kurczak, kapusta pekińska i marchew. Połączenie warte wypróbowania, kojarzące mi się z kuchnią chińską, dlatego też podałam je u mnie z ryżem.
Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i jest to moja kolejna propozycja w ramach “Orzechowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinę.

Składniki:

  • dwa duże filety z kurczaka (ok. 500g)
  • 2 marchewki (dałam trzy)
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 cebule
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 250ml bulionu drobiowego (dałam więcej, ok. 400 ml)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (dałam dwie łyżeczki)
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  • posiekany szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Marchew i cebule obrać. Pierwszą pokroić w słupki, drugą w piórka.  Z kapusty usunąć wierzchnie liście i poszatkować ją.  Na patelni podsmażyć mięso. Pod koniec smażenia posypać je przyprawami. Kolejno na patelnię dodawać kapustę, marchewkę i cebulę. Chwilkę wszystko razem podsmażyć, po czym dolać gorącego bulionu. Dodać orzeszki i dusić całość pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sos sojowy i doprawić całość do smaku. Gulasz podawać posypany szczypiorkiem. Smacznego 🙂
Orzechowy Tydzień