Gulasz drobiowy z kapustą pekińską, marchewką i orzechami
Smaczny i nietuzinkowy pomysł na obiad. Chyba pierwszy raz w życiu odważyłam się do dania obiadowego dodać fistaszki. Eksperyment uważam za udany – dodały one gulaszowi charakteru. Do tego kurczak, kapusta pekińska i marchew. Połączenie warte wypróbowania, kojarzące mi się z kuchnią chińską, dlatego też podałam je u mnie z ryżem.
Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i jest to moja kolejna propozycja w ramach “Orzechowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinę.
Przepis znalazłam na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i jest to moja kolejna propozycja w ramach “Orzechowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinę.
Składniki:
- dwa duże filety z kurczaka (ok. 500g)
- 2 marchewki (dałam trzy)
- pół główki kapusty pekińskiej
- 2 cebule
- 100g orzeszków ziemnych
- 250ml bulionu drobiowego (dałam więcej, ok. 400 ml)
- 1 łyżeczka sosu sojowego (dałam dwie łyżeczki)
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
- posiekany szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Marchew i cebule obrać. Pierwszą pokroić w słupki, drugą w piórka. Z kapusty usunąć wierzchnie liście i poszatkować ją. Na patelni podsmażyć mięso. Pod koniec smażenia posypać je przyprawami. Kolejno na patelnię dodawać kapustę, marchewkę i cebulę. Chwilkę wszystko razem podsmażyć, po czym dolać gorącego bulionu. Dodać orzeszki i dusić całość pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodać sos sojowy i doprawić całość do smaku. Gulasz podawać posypany szczypiorkiem. Smacznego 🙂