Kurczak w kokosowym curry

Fajny pomysł na szybki i smaczny obiad. Przepis jest kombinacją dwóch receptur, które znalazłam dawno temu w jakichś kolorowych gazetach. Często do niego wracam, bo wszystkim u nas bardzo smakuje 🙂

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • łyżka masła
  • 2 cm świeżego imbiru
  • łyżka curry
  • cebula
  • pomidor
  • czerwona papryka
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, oliwa
  • natka kolendry

Wykonanie:

Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić i krótko obsmażyć na oliwie. Cebulę posiekać, paprykę i pomidora pokroić w kostkę, imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle posiekaną cebulę. Dodać paprykę, pomidora, imbir i curry. Po 2-3 minutach połączyć zawartość obu patelni i zalać bulionem. Dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie dodać mleczko kokosowe wymieszane z mąką. Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać jogurt. Powstały gęsty, kremowy sos posypać posiekaną kolendrą. Podawać np. z ryżem. Smacznego 🙂