Pierniczki Aganiok – ciasto

Składniki (robiłam z połowy porcji):
- 500 g miodu naturalnego
- 2 niepełne szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 kg + 1 szkl mąki pszennej
- 3 jaja (niezbyt duże)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- bakalie wg uznania np. 100 g posiekanych orzechów laskowych, 100 g posiekanych migdałów, 100g posiekanych rodzynek, 50 g skórki pomarańczowej
- przyprawy np. 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,szczypta soli (zamiast nich można dać po prostu całe opakowanie przyprawy do piernika)
Wykonanie:
Miód, cukier i tłuszcz umieścić w garnku. Powoli podgrzewać, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Zestawić z gazu. Dodać posiekane bakalie i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać część przesianej mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i kakao. Dodać do nich gorącą
masę z tłuszczu i miodu. Dokładnie wymieszać. Gdy masa jest już
jednolita, dodać pozostałą mąkę. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do naczynia, owinąć folią spożywczą, którą należy
delikatnie ponakłuwać, aby ciasto oddychało, ale nie wyschło. Odstawić
na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ew. lodówka) aby
dojrzewało. Ciasto w tym czasie powinno zmienić konsystencję z
lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po ok. 6 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Cdn