Przepyszna tarta z karmelizowanymi orzechami (Engadiner Nusstorte)

Moją ostatnią propozycją w ramach “Orzechowego Tygodnia” jest tradycyjna szwajcarska orzechowa tarta. Przepis na nią znalazłam u Liski. Całość robi się łatwo i szybko. Ciasto wyszło bardzo smaczne,  mocno orzechowe. Z każdym dniem smakowało mi coraz bardziej. W smaku skojarzyło mi się, sama nie wiem czemu, z baklawą. Bardzo słodkie – wystarczy naprawdę mały kawałek, aby mieć dość słodkości na jakiś czas. O ilości kalorii wolę nie wspominać 😉 Tarta ta być może wygląda skromnie, ale myślę, że można  upiec ją także na zbliżające się święta. Orzechy i miód świetnie oddają ich klimat 🙂 Polecam wszystkim orzechoholikom 😉

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1/8 łyżeczki soli
  • cukier waniliowy

Nadzienie:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki masła

Dodatkowo, do posmarowania wierzchu tarty:

  • 1 jajko, lekko roztrzepane

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie każdą z części rozwałkować na koło o średnicy ok. 26 cm.

Nadzienie:

Cukier i wodę umieścić w rondelku. Zagotować na średnim ogniu bez mieszania, ok 10 minut, aż woda i cukier będą złociste. W drugim garnku podgrzać kremówkę. Gdy zacznie się gotować, powoli wlać ją do wody z cukrem. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką (1-2 minuty – do momentu zniknięcia grudek). Dodać miód, orzechy i masło. Wymieszać.

Jedną częścią rozwałkowanego ciasto wyłożyć tortownicę. Na niej umieścić orzechowe nadzienie. Całość przykryć drugą częścią ciasta. Zlepić dokładnie brzegi, wierzch ponakłuwać widelcem oraz posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec przez około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 210 stopni. Smacznego 🙂

 Orzechowy Tydzień