Słodkie kosteczki z nutą kawy i ziemnymi orzechami
Skusiłam się na ten przepis, ponieważ jego autorka u siebie na blogu, umieściła go pod nazwą: “Domowa biała czekolada z kawą i orzechami”, a jak już kiedyś wspominałam, jest to mój ulubiony rodzaj tego smakołyku. Chciałam się przekonać, czy prezentowany przysmak choć w części będzie go przypominał. I cóż..czekolada to jednak wg mnie nie jest, dlatego też zmieniłam jego nazwę na inną, ale zapewniam Was, że wszyscy wielbiciele słodkości z mlekiem w proszku będą zachwyceni 🙂 Przypomina mi słynny peerelowski blok czekoladowy, tyle, że w wersji bez kakao 🙂 Smaczku dodaje też obecność warstwy kawowej, która jest fenomenalna. Całość bardzo słodka – jedna kosteczka wystarczy, aby zaspokoić chęć na słodycze. Z podanej porcji wychodzi bardzo duża ilość takich kosteczek. Część zamroziłam, tak jak sugerowała autorka przepisu, choć nie wiem czy nie będę musiała niedługo po nie sięgnąć, bo bardzo nam one z mężem zasmakowały 🙂
Jest to moja kolejna propozycja w ramach “Orzechowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinę.
Składniki (blaszka o wymiarach (33×23):
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany 30%
- 400g mleka w proszku (pełne 26,5% tłuszczu)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 garście grubo posiekanych orzechów ziemnych
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczone w małej ilości wrzącego mleka
Wykonanie: