4 w 1 czyli sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami
Ciasto, które powinno zasmakować wielu z Was, bo różnorodność składników sprawia, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Mamy tu twaróg, kokos, mak, a nawet brzoskwinie 🙂 Jakby tego było mało, całość wieńczy smaczna kruszonka. Myślę, że taki wypiek idealnie pasuje na świąteczny stół. Ładnie i elegancko się prezentuje i może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sernika.
Przepis na to ciasto znalazłam u Majany, a ona wyszperała go u Marty.
Składniki (blaszka o wymiarach 32×25 cm):
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)
Masa serowa:
- 500 g zmielonego twarogu (u mnie twaróg z wiaderka)
- 1 jajko
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki roztopionego masła
Masa makowo-kokosowa:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka suchego maku
- 5 białek
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Ciasto:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. 1/3 gotowego ciasta zamrozić, a pozostałą część schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować, tylko do połączenia.
Masa makowo-kokosowa:
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną, mak, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, do połączenia.
Złożenie całości:
Blaszkę wyłożyć ciastem schłodzonym w lodówce. Na nim ułożyć osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie. Na ułożone owoce wylać masę serową, a na masę serową – masę makowo-kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone, pozostałe ciasto.Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂