4 w 1 czyli sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami

Ciasto, które powinno zasmakować wielu z Was, bo różnorodność składników sprawia, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Mamy tu twaróg, kokos, mak, a nawet brzoskwinie 🙂 Jakby tego było mało, całość wieńczy smaczna kruszonka. Myślę, że taki wypiek idealnie pasuje na świąteczny stół. Ładnie i elegancko się prezentuje i może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego sernika.

Przepis na to ciasto znalazłam u Majany, a ona wyszperała go u Marty.

Składniki (blaszka o wymiarach 32×25 cm):

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao instant (np. Puchatek lub Nesquick)

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu (u mnie twaróg z wiaderka)
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki roztopionego masła

Masa makowo-kokosowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 5 białek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwiń

Wykonanie:

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. 1/3 gotowego ciasta zamrozić, a pozostałą część  schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej krótko zmiksować, tylko do połączenia.

Masa makowo-kokosowa:

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodać
mąkę ziemniaczaną, mak, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, do połączenia.

Złożenie całości:

Blaszkę wyłożyć ciastem schłodzonym w lodówce. Na nim ułożyć osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie. Na ułożone owoce wylać masę serową, a na masę serową – masę makowo-kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone, pozostałe ciasto.Piec około 60 minut w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂