Bajaderki czyli jak kulinarną porażkę zamienić w sukces
Bajaderki to wspaniały wymysł kogoś, kto z pewnością nie lubił marnować żywności Do przygotowania tych smacznych kulek można bowiem wykorzystać nieudane ciasta, muffinki, lekko zeschnięte reszty naszych wypieków, które często nam zostają po większych imprezach lub świątecznym szaleństwie, a na które niekoniecznie mamy już ochotę. Ja wykorzystałam niewyrośnięty biszkopt, który był smaczny, ale płaski jak stół i absolutnie nie nadawał się do przekrojenia, kilka zeschniętych pierniczków oraz parę herbatników. Dodałam do tego potrzebne składniki i otrzymałam pyszne kulki, które z pewnością zasmakują większości z Was. Świetnie nadadzą się również na sylwestrowe przyjęcie. Polecam
Przepis znalazłam u Dorotus.

Składniki (robiłam z połowy porcji i wyszło mi ok. 20 kulek, wielkości jak na zdjęciu):
- 80-90 dag pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez masy kremowej, bez żelatyny, bez owoców, mogą być z bakaliami)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru (jeśli ciasta były słodkie – pominąć)
- pół szklanki rodzynków, wcześniej namoczonych (można zastąpić innymi bakaliami)
- 1 słoik (ok. 350-400g) gęstego dżemu, marmolady, powideł (u mnie dżem wiśniowy)
- 125 g masła
- 4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
- 3-4 łyżki kakao
- olejek lub ekstrakt rumowy, migdałowy – do smaku
- ew. odrobina alkoholu
Do obtoczenia:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały, kakao
Wykonanie:
Ciastka i ciasta drobno pokruszyć (ja biszkopt starłam na tarce, a herbatniki pokruszyłam). Mleko zagotować razem z cukrem, masłem i kakao. Mieszaninę lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem i ewentualnie alkoholem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej (czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej), a następnie w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek. Smacznego
