Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone i czarnymi oliwkami

Niby zwykły kurczak w zwykłym pomidorowym sosie. Na pierwszy rzut oka totalna nuda, prawda? Ale zapewniam Was, że w przypadku tego dania, o nudzie nie może być mowy. Kurczak jest miękki i soczysty, sos dzięki dodatkowi mascarpone kremowy i delikatny. No i oliwki jako przysłowiowa kropka nad i. Dużą zaletą jest na pewno szybkość wykonania. Całość podałam z makaronem.  Smakowało. Pewnie będzie kiedyś powtórka 🙂
Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Sos:

  • 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórek (dałam 700 ml passaty pomidorowej)
  • 3 łyżki sera mascarpone (dałam 4 duże łyżki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku (dałam 3)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • pół szklanki czarnych oliwek

Wykonanie:

W garnku z grubym dnem, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać
posiekany czosnek, a po minucie wlać pomidory lub passatę. Doprawić solą morską, pieprzem, cukrem i
octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Następnie całość zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone
i oliwą z oliwek. Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami. Smażyć po kilka minut z obu stron, na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, aż będzie ładnie zrumieniony.  Włożyć go do formy żaroodpornej, wlać
przygotowany wcześniej sos pomidorowy i dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze
190 stopni. Podawać np. z makaronem. Smacznego 🙂