Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone i czarnymi oliwkami
Przepis znalazłam na blogu Kwestia Smaku.
Składniki:
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Sos:
- 1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórek (dałam 700 ml passaty pomidorowej)
- 3 łyżki sera mascarpone (dałam 4 duże łyżki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku (dałam 3)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pół szklanki czarnych oliwek
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać
posiekany czosnek, a po minucie wlać pomidory lub passatę. Doprawić solą morską, pieprzem, cukrem i
octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Następnie całość zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone
i oliwą z oliwek. Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami. Smażyć po kilka minut z obu stron, na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć go do formy żaroodpornej, wlać
przygotowany wcześniej sos pomidorowy i dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze
190 stopni. Podawać np. z makaronem. Smacznego 🙂