Piernikowe ciasteczka z czekoladą i płatkami owsianymi

Dwa dni temu moja córka przyniosła mi miskę z kuchni, po czym pomaszerowała  do szafki z produktami i z uśmiechem na twarzy zapytała: “Robimy ciasto? Piooosię. Musimy wziąć składniki. Najpierw mąkę. Potem cukier”. No nie mogłam jej odmówić, prawda? Na ciasto jednak nie miałam ochoty. Przypomniałam sobie jednak o ciasteczkach, które kilka dni temu widziałam na blogu Bo(ron) Apettit. Krótki przegląd szafek, aby sprawdzić czy mam wszystkie produkty i zabrałyśmy się do dzieła. Mała dzielnie mieszała, a potem z chęcią wyjadała paluszkiem gotową do pieczenia masę, oblizując się przy tym i powtarzając: “Pyyszne” 🙂 Upieczone ciastka również jej smakowały. Mi także, chociaż nie będą zajmowały wysokiego miejsca na liście moich ulubionych domowych ciasteczek. Były dobre, jednak na kolana mnie nie powaliły. Po nocy spędzonej w zamkniętym pudełku mocno zmiękły. Wolałam, gdy były jednak trochę twardsze.

Dodaję je do 7 Festiwalu Pierniczków prowadzonego przez Majankę 🙂

Składniki:

  • czubata szklanka mąki orkiszowej
  • czubata szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki marmolady śliwkowej (dałam dżem wiśniowy)
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • ok. 1/2 szklanki mleka (dałam trochę mniej)

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepać jajko z jogurtem, miodem i marmoladą. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Masę czekoladową lekko przestudzić, po czym dodać ją do mokrych składników. Dokładnie wymieszać i podlać mlekiem. Dodać składniki suche. Ponownie wymieszać.  Masa powinna być klejąca i gęsta. Za pomocą łyżki wykładać ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciasta (wykładamy je w sporych odstępach, bo podczas pieczenia urosną). Piec ok. 15-18 minut w temperaturze 175 stopni (w piekarniku z termoobiegiem 13-14 minut w 160 stopniach). Upieczone ciastka studzić na kratce. Smacznego 🙂

Festiwal