Bananowo-twarogowe kluski kładzione
Nie będę ukrywała, że kluski te zrobiłam głównie ze względu na moją córkę, ale muszę przyznać, że sama też zjadłam kilka z apetytem 🙂 Przepis znalazłam u Dominiki. Dosłodziłam tylko nieco mus, bo trafiły mi się wyjątkowo kwaśne kiwi 🙂
Składniki:
- 1 banan (najlepiej mocno dojrzały, bo jest słodszy)
- 1 jajko
- 50 g kremowego twarożku
- 70 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 kiwi
Wykonanie:
Banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać serek, jajko, mąkę, cukier i sól. Dokładnie wymieszać – ciasto powinno być dosyć gęste. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje ciasta i kłaść je na wrzątek. Gotować ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiwi obrać, pokroić na kawałki, zmiksować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Gotowe kluski podawać z musem z kiwi. Smacznego 🙂