Bananowo-twarogowe kluski kładzione

Nie będę ukrywała, że kluski te zrobiłam głównie ze względu na moją córkę, ale muszę przyznać, że sama też zjadłam kilka z apetytem 🙂 Przepis znalazłam u Dominiki. Dosłodziłam tylko nieco mus, bo trafiły mi się wyjątkowo kwaśne kiwi 🙂

Składniki:

  • 1 banan (najlepiej mocno dojrzały, bo jest słodszy)
  • 1 jajko
  • 50 g kremowego twarożku
  • 70 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 kiwi

Wykonanie:

Banana rozgnieść widelcem na papkę. Dodać serek, jajko, mąkę, cukier i sól. Dokładnie wymieszać – ciasto powinno być dosyć gęste. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje ciasta i kłaść je na wrzątek. Gotować ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiwi obrać, pokroić na kawałki, zmiksować. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Gotowe kluski podawać z musem z kiwi. Smacznego 🙂