Makaron z tuńczykiem po meksykańsku (Montignac)
Montignacowy pomysł na smaczny i szybki obiad. Polecam, nie tylko osobom będącym na diecie. Przepis znaleziony na blogu Cynamon w kuchni.
Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- czerwona papryka
- puszka pomidorów bądź passata pomidorowa (bez cukru w składzie)
- puszka czerwonej fasoli (lub dwie garście ugotowanej, suchej czerwonej fasoli, która ma mniejsze IG)
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oregano, bazylia, słodka papryka
- natka pietruszki
- oliwa
- makaron (razowy lub 100% durum)
Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę, fasolę i tuńczyka odsączyć. Na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę, fasolę i pomidory z puszki. Dusić do miękkości warzyw. Do sosu dodać tuńczyka. Doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂