Makaron z tuńczykiem po meksykańsku (Montignac)

Montignacowy pomysł na smaczny i szybki obiad. Polecam, nie tylko osobom będącym na diecie. Przepis znaleziony na blogu Cynamon w kuchni.

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • czerwona papryka
  • puszka pomidorów bądź passata pomidorowa (bez cukru w składzie)
  • puszka czerwonej fasoli (lub dwie garście ugotowanej, suchej czerwonej fasoli, która ma mniejsze IG)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia, słodka papryka
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • makaron (razowy lub 100% durum)

Wykonanie:

Cebulę obrać i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę, fasolę i tuńczyka odsączyć. Na odrobinie oliwy podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę, fasolę i pomidory z puszki.  Dusić do miękkości warzyw. Do sosu dodać tuńczyka. Doprawić do smaku. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego 🙂