Brownie z masłem orzechowym

Ponieważ u Bei rozpoczął się niedawno Tydzień Czekoladowy, pozwolę sobie na chwilę pozostać w klimacie słodkości. Dziś słodko-słone brownie. Duet czekolada-masło orzechowe uwielbiam. Będąc w Anglii zajadałam się pysznymi batonikami o takim smaku i do dziś żałuję, że nie mogę znaleźć ich nigdzie u nas w Polsce. Na brownie z tymi składnikami czaiłam się jednak  długo, bo mimo wszystko trochę obawiałam się tego połączenia w cieście.  No i chyba miałam rację, bo to brownie będzie zaliczało się na moim blogu raczej do upadków. Z pewnością moją winą było to, że piekłam je trochę za długo (35 minut w mniejszej blaszce niż sugerowana w przepisie). Zagapiłam się i wyjęłam je za późno z piekarnika. Brzegi ciasta były zbyt suche. Środek na szczęście był w porządku, choć i tak nie powalał smakiem. Całość była zdecydowanie zbyt wytrawna i intensywna jak dla mnie: następnym razem albo całkowicie pominęłabym kakao, albo dała go dużo mniej.  Dodałabym też trochę więcej cukru. Masło orzechowe, mimo, że dałam go prawie 300g prawie całkiem się zagubiło. Jego smak był zbyt mało wyczuwalny. Byłam tym faktem strasznie zawiedziona. Mój mąż nazwał to brownie najgorszym jakie jadł. Nie sposób się nie zgodzić, bo do tej pory wszystkie brownie jakie robiłam były lepsze.  Zmęczyłyśmy go jakoś z moją szwagierką, której dziękuję za to poświęcenie ;), ale do tego przepisu raczej już nie wrócę. No chyba, że po dużych modyfikacjach.
Przepis znalazłam tutaj.
A może Wy znacie jakiś dobry, sprawdzony przepis na ciasto łączące czekoladę z masłem orzechowym? Chętnie wypróbuję coś innego – nie zniechęciłam się 🙂

Składniki (blaszka 25×31 cm):

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 300 g cukru (następnym razem dam trochę więcej)
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 4 łyżki kakao (dałam 3, a i tak wg mnie było to za dużo)
  • ok. 200-250 g masła orzechowego

Wykonanie:

Masło rozpuścić w garnku z czekoladą i cukrem. Podgrzewać, mieszając, aż masa będzie gładka. Zdjąć z ognia i po 2-3 minutach dodawać pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Następnie stopniowo dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z przesianym kakao. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć za pomocą łyżeczki masło orzechowe. Można porobić wzorki za pomocą wykałaczki. Piec w piekarniku ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂

Love masło orzechowe edycja III