Chrupiące, pieczone pierożki nadziewane karmelizowaną cebulą, jabłkiem i….żurawiną
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 100 g zimnego masła
- 50 g smalczyku Smakowita Pajda z cebulą i jabłkiem
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 5 sporych cebul
- duże jabłko
- garść suszonej żurawiny
- 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulą i jabłkiem
- suszony tymianek
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania wierzchu pierogów
- sezam do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Nadzienie:
Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozpuścić smalczyk. Dodać pokrojone cebule oraz łyżeczkę cukru. Smażyć je przez pierwsze 5 minut na dużym ogniu, a następnie
zmniejszyć gaz, i dusić całość pod przykryciem powoli przez 30-40 minut, mieszając co jakiś
czas. Po tym czasie dodać obrane, starte na tarce o dużych oczkach, jabłko oraz garść posiekanej, suszonej żurawiny. Smażyć wszystko razem przez chwilę. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Ostudzić.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać z niego krążki np. przy pomocy szklanki. Na każdym krążku ułożyć łyżeczkę farszu, złożyć go na pół i zlepić dokładnie brzegi, nadając kształt pieroga. Gotowe pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂