Focaccia z pomidorami i oliwkami – idealna na Walentynki

Focaccia to rodzaj drożdżowego,włoskiego pieczywa, podawanego zwykle jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Jej smak można dowolnie modyfikować, dodając rozmaite zioła czy warzywa. To moje pierwsze spotkanie z tym wypiekiem. Wzorowałam się na przepisie podanym na blogu Feeria Smaków. Zmieniłam w nim dodatki: u mnie są to koktajlowe pomidorki, czarne oliwki, morska sól, oregano oraz fioletowa bazylia. Oliwę w cieście zamieniłam na nowy na naszym rynku roślinny smalczyk – Smakowita Pajda, który pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem i aromatem. Nigdy nie przepadałam za słynnymi pajdami chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. A tu, o dziwo, taka kanapka całkiem mi posmakowała 🙂

Focaccia wyszła przepyszna: aromatyczna, miękka i puszysta. Smakowała nam zarówno jedzona samodzielnie, jak i w postaci kanapek. Na pewno będę jeszcze nieraz do niej wracać 🙂 Polecam 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki roztopionej Smakowitej Pajdy z ziołami
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Dodatkowo:

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • czarne oliwki
  • sól morska
  • suszone oregano
  • suszona fioletowa bazylia

Wykonanie:

Dla osób posługujących się maszyną do pieczenia chleba:

Wszystkie
składniki na ciasto umieścić w formie od maszyny do chleba w
następującej kolejności: płynne (woda oraz stopiony i przestudzony smalec), sypkie (mąka, sól i cukier) i na
końcu drożdże. Umieścić formę w urządzeniu i wybrać program wyrabiania i
wyrastania
ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące;
czas trwania: około 1,5 h). Po tym czasie wyciągnąć gotowe ciasto i
krótko je wyrobić.

Dla osób nie posiadających maszyny:

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wodę i stopiony, schłodzony smalczyk. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko je wyrobić.

Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą (u mnie blaszka w kształcie serca o średnicy 26 cm). Palcami zrobić w nim zagłębienia i, lekko wciskając, ułożyć w nich przekrojone na pół pomidory i oliwki. Oprószyć całość solą morską, suszonym oregano i bazylią. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Smacznego 🙂


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.