Focaccia z pomidorami i oliwkami – idealna na Walentynki
Focaccia wyszła przepyszna: aromatyczna, miękka i puszysta. Smakowała nam zarówno jedzona samodzielnie, jak i w postaci kanapek. Na pewno będę jeszcze nieraz do niej wracać 🙂 Polecam 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 300 ml ciepłej wody
- 450 g mąki
- 7 g suszonych drożdży
- 2 łyżki roztopionej Smakowitej Pajdy z ziołami
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- kilka pomidorków koktajlowych
- czarne oliwki
- sól morska
- suszone oregano
- suszona fioletowa bazylia
Wykonanie:
Dla osób posługujących się maszyną do pieczenia chleba:
Wszystkie
składniki na ciasto umieścić w formie od maszyny do chleba w
następującej kolejności: płynne (woda oraz stopiony i przestudzony smalec), sypkie (mąka, sól i cukier) i na
końcu drożdże. Umieścić formę w urządzeniu i wybrać program wyrabiania i
wyrastania
ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące;
czas trwania: około 1,5 h). Po tym czasie wyciągnąć gotowe ciasto i
krótko je wyrobić.
Dla osób nie posiadających maszyny:
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wodę i stopiony, schłodzony smalczyk. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko je wyrobić.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą (u mnie blaszka w kształcie serca o średnicy 26 cm). Palcami zrobić w nim zagłębienia i, lekko wciskając, ułożyć w nich przekrojone na pół pomidory i oliwki. Oprószyć całość solą morską, suszonym oregano i bazylią. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.