Kawowe biscotti z orzechami laskowymi i czekoladą
Przepis znalazłam w “Złotej Księdze Czekolady”, lekko go jednak zmodyfikowałam, dodając pistacje.
Jest to moja ostatnia propozycja w ramach słodkiego Tygodnia Czekoladowego prowadzonego przez Beę.
Składniki (na ok. 20 ciasteczek):
- 70 g orzechów laskowych
- 150 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 małe jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
- garść pistacji
- szczypta soli
Wykonanie:
Orzechy laskowe rozłożyć na blaszce i opiekać je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Następnie jeszcze ciepłe wyłożyć na papierowy ręcznik, zawinąć i pocierać, by usunąć skórkę. Obrane orzechy grubo posiekać. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, białą – grubo pokroić. Jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym utrzeć dokładnie na wysokich obrotach na gładki, puszysty krem. Do masy jajecznej dosypywać stopniowo, ciągle mieszając, wymieszane produkty sypkie: przesianą mąkę, kakao, kawę, sodę oczyszczoną i sól. Na koniec wmieszać ręcznie posiekane orzechy, pistacje oraz obie czekolady. Z gotowego ciasta uformować walec na kształt bochenka chleba (długość ok. 25 cm). Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut (aż ciasto będzie z wierzchu twarde w dotyku). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez kilkanaście minut, po czym pokroić je ukośnie ostrym nożem na kromki grubości ok. 1 cm. Kromki przełożyć ponownie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, (przeciętą częścią go góry) i opiekać je przez 10-15 minut w temperaturze 170 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Zamknięte szczelnie w puszce można długo przechowywać. Smacznego 🙂