Kruche ciasteczka z suszonymi pomidorami i oliwkami

Małe, chrupiące ciasteczka, idealnie nadające się jako przekąska do piwa lub małe co nieco podczas oglądania meczu lub ulubionego serialu 🙂 Do ich przygotowania użyłam smalczyku Smakowita Pajda, która zaskoczyła mnie pozytywnie swoim składem. Zawiera ona wyłącznie tłuszcze roślinne. Moim ciasteczkom nadała niesamowitej kruchości i pięknego zapachu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 130 g smalczyku Smakowita Pajda z cebulą i jabłkiem
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek

Wykonanie:

Z mąki, smalczyku, jajka, śmietany, soli i proszku zagnieść jednolite ciasto. Dodać posiekane suszone pomidory i oliwki. Ponownie dokładnie wyrobić. Gotowe rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wykrawać małe ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego 🙂

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.