Makaron z pulpecikami

Zawsze kiedy mam okazję jeść makaron z pulpecikami, przed oczami przewija mi się ta scena z disneyowskiego hitu “Zakochany Kundel”:

Takie bajki dobrze mi się kojarzą i do tej pory zerkam na nie zawsze z sentymentem, kiedy tylko znajdę je w telewizji 🙂

No, ale przejdźmy do konkretów 🙂 Dziś zamiast bajki proponuję Wam przepyszne pulpeciki w aromatycznym, aksamitnym pomidorowym sosie. To danie, które zawsze poprawia mi humor. Przepis na nie znalazłam u Komarki, ale w oryginale pochodzi on z książki Nigelli Lawson. Są szybkie i proste w wykonaniu i smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Szczerze polecam 🙂


Składniki:

Pulpeciki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki bułki tartej (albo semoliny albo kaszy manny)
  • 1 łyżeczka soli, duża szczypta czarnego pieprzu

Sos pomidorowy:

  • 700 g przecieru pomidorowego (u mnie passata pomidorowa)
  • 100 ml mleka
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (u mnie dodatkowo suszona bazylia)
  • szczypta cukru, sól, pieprz

Wykonanie:

Pulpeciki:

Mięso mielone wyrobić dokładnie z pozostałymi składnikami.  Z gotowej masy formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Włożyć je na 30 minut do lodówki.

Sos pomidorowy:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i poddusić je na roztopionym maśle z łyżką oliwy. Dodać suszone oregano i bazylię.  Następnie dolać płyny: przecier pomidorowy, wodę oraz na końcu mleko. Do gotującego się sosu pojedynczo wkładać pulpeciki. Nie mieszać,  póki kulki się nie podgotują, żeby się nie rozpadły. Gotować wszystko razem ok. 20 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem. Smacznego 🙂