Pieczone pączki z cynamonową posypką
W tym roku w Tłusty Czwartek postanowiłam wypróbować trochę inne pączki, niż te, którymi każdy z nas się pewnie dziś zajada. Inne, bo nie smażone na głębokim oleju, a pieczone w piekarniku. Czy zdrowsze i mniej tuczące niż te tradycyjne? Wmawiam sobie, że tak, bo przecież część mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą i udaję, że nie widzę tego, że po upieczeniu obtoczone były one w roztopionym maśle oraz cukrze wymieszanym z cynamonem 😉 Ot, taka mała drobnostka :))
Pączki wyszły smaczne, tyle, że…..nie podobne w smaku zupełnie do tych tradycyjnych 🙂 W życiu nie nazwałabym ich pączkami. Może jakimiś cynamonowymi bułeczkami? Obwarzankami? Pączkami na pewno nie 🙂 Fajnie smakują z kubkiem gorącej herbaty czy kawy. Posypka cynamonowa bajecznie pachnie i zdecydowanie podnosi walory smakowe całości.
Przepis znalazłam u Dorotus.
Składniki (robiłam z połowy porcji i otrzymałam 10 pączków):
- 1 i 1/3 szklanki letniego mleka
- 1 paczka drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 2 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej (część zastąpiłam mąką pełnoziarnistą typ 1850)
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 100 g masła, roztopionego
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Dla osób posługujących się maszyną do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w formie od maszyny do chleba w następującej kolejności: płynne (mleko, stopione masło oraz rozmącone jajka), sypkie (mąka, sól i cukier) i na końcu drożdże. Umieścić formę w urządzeniu i wybrać program wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h). Po tym czasie wyciągnąć gotowe ciasto i krótko je wyrobić.
Dla osób nie posiadających maszyny:
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć i krótko wyrobić.
Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 13 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a w ich środku mniejsze otworki np. za pomocą kieliszka lub zakrętki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut. Przestudzić je przez 2-3 minuty, a następnie, jeszcze ciepłe, zanurzać z obu stron w roztopionym maśle, po czym obtoczyć je dokładnie w cukrze wymieszanym z cynamonem. Gotowe odłożyć na kratkę od wystygnięcia. Smacznego 🙂