Kostka Cappuccino

Bardzo smaczne ciasto, na które przepis znalazłam u Dorotus. Robiłam je już dwukrotnie i za każdym razem spotykało się z przychylną opinią. Mi również bardzo ono smakuje, mimo, że nie lubię kawy 🙂 Ciasto czekoladowe w tym wypieku jest  trochę cięższe niż tradycyjny biszkopt, a zarazem lżejsze niż brownie. Wilgotne, esencjonalne, mocno czekoladowe. Pyszne 🙂 Piekłam dwa osobne blaty wg zaleceń, ale i tak lekko mi popękały. Masa na bazie serka mascarpone i kremówki. Tego typu masy są aktualnie moimi ulubionymi: można z nich stworzyć naprawdę rozmaite wariacje i wg mnie są dużo smaczniejsze niż masy bazujące na maśle. Całe ciasto wbrew pozorom bardzo dobrze się kroiło. Wygląda elegancko i z pewnością będzie świetnie się prezentować np. na świątecznym stole 🙂 Gorąco polecam :)Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.

Składniki (blaszka o wymiarach 31×26 cm):


Ciasto:

  • 8 dużych jajek
  • 190 g gorzkiej czekolady
  • 190 g miękkiego masła
  • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 230 g drobnego cukru do wypieków
  • 190 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g serka macarpone
  • 350 g śmietany kremówki
  • 90 g kawy cappuccino (proszku) – u mnie orzechowe
  • 5 łyżek drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej – zależy to od cappuccino
  • 4,5 łyżeczki żelatyny (ja zamiast niej dałam 2 śmietan-fixy)

Wierzch:

  • 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1,5 łyżki drobnego cukru do wypieków (dałam 2 łyżki cukru pudru)
  • śmietan-fix (to mój dodatek)
  • 30 g kawy cappuccino (u mnie zamiast kawy kilka kostek gorzkiej czekolady)

Wykonanie:

Ciasto:

Miękkie masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wmieszać do masy. Następnie dodać cukier. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą część piec ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto dokładnie wystudzić.

Krem:

Serek mascarpone wymieszać dokładnie z cappuccino. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i śmietan-fixy (lub przestudzoną żelatynę, rozpuszczoną w 0,5 szklanki gorącej wody). Ubitą śmietanę dodać do serka. Krótko wymieszać.

Gotową masę wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć kremówkę ubitą na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Całość posypać cappuccino lub startą gorzką czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂