Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem (Montignac)
Smaczna pasta z czerwonej soczewicy z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz chrupiącego słonecznika. Doprawiona tym, co było pod ręką: czosnkiem, oregano, kuminem. Zgodna z dietą Montignaca.
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- kilkanaście suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- sól, pieprz
- oregano, tymianek, kumin
- ew. 1-2 łyżki oliwy z pomidorów
Wykonanie:
Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). Odcedzić na sitku i przełożyć do misy blendera. Dodać posiekane suszone pomidory, prażony słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta będzie za sucha, można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów. Smacznego 🙂