Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i słonecznikiem (Montignac)

Smaczna pasta z czerwonej soczewicy z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz chrupiącego słonecznika. Doprawiona tym, co było pod ręką: czosnkiem, oregano, kuminem. Zgodna z dietą Montignaca.

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • kilkanaście suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • sól, pieprz
  • oregano, tymianek, kumin
  • ew. 1-2 łyżki oliwy z pomidorów

Wykonanie:

Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). Odcedzić na sitku i przełożyć do misy blendera. Dodać posiekane suszone pomidory, prażony słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta będzie za sucha, można dodać trochę oliwy z suszonych pomidorów. Smacznego 🙂

Co do kanapki?