Pasztet z soczewicy, cukinii i pieczarek

Pasztet z soczewicy robiłam po raz pierwszy rok temu. Zakochałam się wtedy w tego typu potrawach i dość często wypróbowywałam różne ich wersja. Dzisiejszy przepis jest jednym z tych, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę. Zeszłoroczny pasztet był bardzo dobry. Ten jest rewelacyjny. Nie przesadzam. Nie mogliśmy się od niego oderwać. “Dla takich potraw, mógłbym zostać wegetarianinem” – te słowa mojego męża mówią wszystko 🙂 Na pewno niedługo znów wrócę do tego przepisu. Być może będzie to jedna z moich świątecznych propozycji? Kto wie 🙂

Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle i jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.

Składniki:

  • 250 g + 1 garść czerwonej soczewicy
  • 1 nieduża cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula (dałam dwie)
  • 2 ząbki czosnku (dałam 3 duże ząbki)
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 jajka
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka przyprawy do dań indyjskich (pominęłam)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (dałam zieloną pastę)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka curry (dałam dwie łyżeczki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka płatków ostrej papryki (dałam pół łyżeczki)
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w płatkach (pominęłam; zamiast nich dałam kilka sztuk posiekanych suszonych pomidorów ze słoika)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

W garnku zagotować 3 szklanki wody. Wsypać opłukaną na sitku soczewicę (250g),
dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli.
Gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zacznie
się rozpadać i powstanie gęsta papka (ok. 15-20 minut). Wyjąć przyprawy, odcedzić ewentualny nadmiar wody
i przestudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju (2-3 łyżki). Obrane pieczarki pokroić w plasterki, cukinię (ze skórką) i marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Warzywa dodać do cebuli z czosnkiem, chwilę razem dusić, po czym przełożyć je do ugotowanej soczewicy. Całość delikatnie zmiksować (masa nie powinna być jednolita, a mieć wyczuwalne kawałki warzyw). Dodać rozmącone jajka, posiekane, suszone pomidory, pozostałą garść surowej soczewicy, sos sojowy i przyprawy (sporo, masa powinna być naprawdę mocno doprawiona). Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
kilkakrotnie stuknąć nią o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut
(do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni się na złoto, a przy
potrząśnięciu foremką masa nie będzie się ruszać). Ostudzić.
Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂