Pieczywo otrębowe – trzy rodzaje (Montignac, Dukan)
Przepisy, które podaję nadają się dla osób będących na diecie Montignaca, jak i dla tych stosujących dietę Dukana.
Składniki:
- 120-150 g chudego twarogu (0% tłuszczu)
- 2 jajka
- 12 łyżek otrębów owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione przyprawy: u mnie zwykle trochę słodkiej papryki, oregano, suszony czosnek niedźwiedzi lub czosnek granulowany, ew. majeranek
Wykonanie:
Twaróg zmiksować dokładnie z żółtkami. Dodać otręby, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wymieszać. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek. Za pomocą łyżki nabierać masę i uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 bułki (najlepiej tak, aby były jak najwyższe, bo w trakcie pieczenia rozejdą się trochę na boki). Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Chleb otrębowy – pieczony w piekarniku
Mimo, że składa się z podobnych składników co bułki, smakował mi trochę mniej. Wilgotny i aromatyczny. Dzielimy go na 3 porcje, gdyż zużywa się do niego 9 łyżek otrębów. Przepis z tej strony.
Składniki:
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
- 4 jajka
- 150 g serka homogenizowanego nisko tłuszczowego (do 1,5% tłuszczu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- ulubione przyprawy
Wykonanie:
Żółtka wymieszać z serkiem. Dodać otręby, proszek i przyprawy. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do keksówki. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Chleb otrębowy – z mikrofalówki
Najmniej smakujący mi rodzaj otrębowego pieczywa. Ma jednak tę zaletę, że przygotowuje się go w przysłowiowe 5 minut. Ja czasami dodatkowo opiekałam go w tosterze. Przepis z forum. Ten rodzaj pieczywa ma wg forum IG w okolicach 15 czyli bardzo niskie i pożądane przy diecie MM.
Składniki:
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka otrębów żytnich
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (do 1,5 % tłuszczu)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Umieścić w odpowiednim naczyniu (u mnie kwadratowe pudełko do przechowywania żywności) i włożyć do mikrofalówki na 4 minuty. Gotowe można dodatkowo opiec w tosterze.