Pieczywo otrębowe – trzy rodzaje (Montignac, Dukan)

Dostałam jakiś czas temu kilka maili z pytaniem o tłuszczowe pieczywo, które może być spożywane na diecie Montignaca. Generalnie robiłam zwykle pieczywo z mąki pełnoziarnistej i jadałam go z dżemami bez cukru lub chudym twarogiem, ale postanowiłam przetestować kilka wypieków, które można by było zjeść rano z chudą wędliną lub jajkiem. Podstawą w takich przepisach są zwykle otręby. Do nich dodaje się jajka, jogurt naturalny lub twaróg i ulubione przyprawy. Wypróbowałam trzy receptury znalezione w necie. Najbardziej smakowały mi bułki i pewnie od czasu do czasu będę je przygotowywała. Najmniej przypadł mi do gustu “chleb” z mikrofali.
Przepisy, które podaję nadają się dla osób będących na diecie Montignaca, jak i dla tych stosujących dietę Dukana.

Bułki otrębowe z twarogiem

Najsmaczniejsze z przetestowanych przeze mnie wypieków otrębowych. Zwykle dodaję do nich sporo czosnku i oregano. Są niezwykle aromatyczne. Z podanej porcji wychodzą 4 duże bułki. Jedna zawiera 3 łyżki otrębów czyli maksymalną ilość na dzień na diecie MM. Można je bez problemu mrozić i wyciągać wieczorem, aby mieć smaczne śniadanie. Przepis zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z tego forum.

Składniki:

  • 120-150 g chudego twarogu (0% tłuszczu)
  • 2 jajka
  • 12 łyżek otrębów owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy: u mnie zwykle trochę słodkiej papryki, oregano, suszony czosnek niedźwiedzi lub czosnek granulowany, ew. majeranek

Wykonanie:

Twaróg zmiksować dokładnie z żółtkami. Dodać otręby, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wymieszać. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek.  Za pomocą łyżki nabierać masę i uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 4 bułki (najlepiej tak, aby były jak najwyższe, bo w trakcie pieczenia rozejdą się trochę na boki). Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Chleb otrębowy – pieczony w piekarniku

Mimo, że składa się z podobnych składników co bułki, smakował mi trochę mniej. Wilgotny i aromatyczny. Dzielimy go na 3 porcje, gdyż zużywa się do niego 9 łyżek otrębów. Przepis z tej strony.

Składniki:

  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
  • 4 jajka
  • 150 g serka homogenizowanego nisko tłuszczowego (do 1,5% tłuszczu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

Żółtka wymieszać z serkiem. Dodać otręby, proszek i przyprawy. Na koniec wmieszać delikatnie ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto przelać do keksówki. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Chleb otrębowy – z mikrofalówki

Najmniej smakujący mi rodzaj otrębowego pieczywa. Ma jednak tę zaletę, że przygotowuje się go w przysłowiowe 5 minut. Ja czasami dodatkowo opiekałam go w tosterze. Przepis z forum. Ten rodzaj pieczywa ma wg forum IG w okolicach 15 czyli bardzo niskie i pożądane przy diecie MM.

Składniki:

  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (do 1,5 % tłuszczu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Umieścić w odpowiednim naczyniu (u mnie kwadratowe pudełko do przechowywania żywności) i włożyć do mikrofalówki na 4 minuty. Gotowe można dodatkowo opiec w tosterze.