Surówka z kapusty pekińskiej z sosem szpinakowym

Szybka, zdrowa i smaczna surówka, na którą przepis znalazłam u Dorotki. To moja kolejna propozycja w ramach zabawy “Zielono mi”.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • 50g mrożonego szpinaku
  • garść orzechów włoskich (u mnie ich zabrakło)
  • jabłko
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • ew. 1-2 ząbki czosnku (to mój dodatek)

Wykonanie:

Z kapusty oberwać wierzchnie, brzydkie liście. Resztę poszatkować i oprószyć solą.  Jabłko umyć, zetrzeć na tarce i wraz z posiekanymi orzechami dodać do kapusty. Przygotować sos: szpinak rozmrozić, wymieszać z majonezem, jogurtem i ewentualnie czosnkiem. Doprawić do smaku. Gotowym sosem polać składniki surówki. Wymieszać. Smacznego 🙂